Microsofts bästa program?

Det finns som bekant de som av olika anledningar försöker hålla sig så långt borta från både Microsoft och operativsystemet Windows som de bara kan. Och visst finns det idag bra alternativ både till Windows och till de program som har gjort det till världens mest använda operativsystem. På alla områden utom ett, bör man kanske tillägga.

Inom datorvärlden talar man om killer applications, alltså program som får en viss produkt att slå igenom på marknaden. För att dra en parallell till den analoga världen kan man jämföra med järnvägen, som fick ångmaskinen att slå igenom på marknaden. När det gäller de första persondatorerna, framför allt Apple II från 1977, släpptes så var det ett program som fick många som hade råd att köpa dem. Detta program var VisiCalc, ett av de första kalkylprogrammen. Vinsterna från Apple II gjorde det möjligt för företaget att lansera den första Macintosh-datorn.

Med tiden konkurrerades Apple II ut av IBM:s PC, delvis tack vare ett annat kalkylprogram: Lotus 1-2-3. För den som vill göra beräkningar, sammanställa data i tabeller och redovisa i form av diagram finns det idag bara ett val. Det är Microsoft Excel.

Microsoft Excel 2.0

Excel är ett tungt vägande skäl – men långt ifrån det enda – till Microsoft Windows dominans på datormarknaden. Därför är det en smula ironiskt att den allra första versionen av programmet, version 1.0, endast släpptes till Macintosh. Den första Windows-versionen av programmet var version 2.0, som släpptes 1987. Versionsnumret fick den för att motsvara 1987 års mac-version.

Excel är sedan länge marknadsledande när det kommer till mjukvara för att göra kalkyler, och även de flesta konkurrerande program, som Google Spreadsheets, liknar Excel. Genom åren har många banbrytande funktioner introducerats i programmet, som nu föreligger i sin trettonde version.

Några exempel på funktioner är:

  • Programmeringsspråket Visual Basic for Applications (VBA) som gör det möjligt att skriva egna makron för att automatisera uppgifter eller kommandon.
  • Pivottabelller, alltså tabeller som enkelt summerar stora datamängder och som går att sortera på olika sätt.
  • Mini-diagram inuti celler, s.k. sparklines.

Den som arbetar inom ekonomi idag måste ha åtminstone grundläggande kunskaper i Excel, som även används av många natur- och samhällsvetare som sammanställer statistik. Excel finns endast till Windows och till Apples operativsystem OsX.